قالب وافل دو طرفه

آشنایی با قالب وافل (Waffle Mold) و طراحی سقف وافل

قالب وافل جزء جدایی ناپذیر سقف وافل و اجرای سقف وافل می باشد. قالبهای وافل در دو فرم قالب وافل یکطرفه و قالب وافل دو طرفه تولید و به بازار عرضه میگردد.

معمولا زمانی که صحبت از سقف وافل به میان آید، منظور اکثر مهندسین و پیمانکاران قالب وافل دو طرفه می باشد. قالب وافل دو طرفه در ابعاد و اندازه گوناگونی تولید میگردند که مهترین و پرکاربردترین اندازه قالب وافل را میتوان 80*80 ارتفاع 28 سانتی، 60*60 ارتفاع 30 سانتی، 75*75 ارتفاع 30 سانتی و نهایتا برای دهانه های بلند (Long-Span) قالب وافل 90*90 ارتفاع 30 سانتیمتری برشمرد.

معمولا اینکه کدام سایز قالب وافل مورد استفاده باشد را طراح سازه و مهندس محاسب بنا به نقشه معماری پروژه و دسته بندی و ارتفاع پروژه ساختمانی به کارفرما معرفی میکند.

 نکته بسیار مهم در انتخاب قالب وافل توجه به صفحه 173 مبحث نهم مقررات ملی ساختمان و در بخش سیستم تیرچه دو طرفه است که تصریح میکند فاصله آزاد بین تیرچه ها نباید از 75 سانتیمتر بیشتر باشد. با قاطعیت میتوان گفت که قالب وافل 90*90 با عرض تیرچه 14 سانتی از نظر آیین نامه مردود بوده ولی در حال حاضر این قالبهای وافل در کشور تولید و متاسفانه استفاده میگردند.

 

ضوابط سقف وافل و انتخاب قالب وافل براساس میحث 9

 

قالب وافل دو طرفه در چه ابعادی تولید می شوند؟

قالب وافل بنا به سیاست کاری هر شرکتی میتواند ابعاد مختلفی داشته باشد. برای تولید قالب وافل گزینه بسیار مهم، انتخاب قالب وافلی است که در بهینه ترین حالت استفاده از میلگرد و بتن قرار داشته باشد و در عین حال تعداد ستونهای پروژه را به حداقل برساند.

شرکت بتن بسپار قالب وافل دو طرفه در ابعاد زیر را دارد:

قالب وافل 60*60 ارتفاع 19 سانتیمتری با عرض ریب 10 سانتی

قالب وافل 60*60 ارتفاع 25 سانتیمتری با عرض ریب 10 سانتی

قالب وافل 60*60 ارتفاع 30 سانتیمتری با عرض ریب 10 سانتی

قالب وافل 75*75 ارتفاع 30 سانتیمتری با عرض ریب 12 سانتی

قالب وافل 80*80 ارتفاع 28 سانتیمتری با عرض ریب 12 سانتی

قالب وافل 82*82 ارتفاع 40 سانتیمتری با عرض ریب 13 سانتی

قالب وافل 90*90 ارتفاع 30 سانتیمتری با عرض ریب 20 سانتی

قالب وافل 90*90 ارتفاع 40 سانتیمتری با عرض ریب 20 سانتی

 

ابعاد قالب وافل یکطرفه تولیدی شرکت بتن بسپار؟

قالب وافل یکطرفه همانطور که در بالا گفته شد، بهترین گزینه برای جایگزینی سقف سنتی و بی کیفیت تیرچه یونولیت است. عیب بزرگ سقف تیرچه یونولیت، اشغال فضای جان تیرچه و عدم تشکیل جان تیرچه مطابق آیین نامه نشریه 543 طراحی سقفهای تیرچه ای است . از این رو در صورت استفاده از قالب وافل یکطرفه و سقف وافل، جان تیرچه مطابق آیین نامه تشکیل شده و سقف بمراتب با کیفیت تری خواهیم داشت. بهینه ترین و معروفترین سایز قالب وافل یکطرفه موجود در بازار

قالب وافل یکطرفه آکس 60 سانتی و ارتفاع 25 سانتیمتری

قالب وافل یکطرفه آکس 65 سانتی و ارتفاع 25 سانتیمتری

قالب وافل یکطرفه آکس 70 سانتی و ارتفاع 30 سانتیمتری

قالب وافل یکطرفه معمولا در قطعات (Segment) 50 سانتی و 10 سانتی (بعنوان فیلر) و همچنین درپوش 15 سانتی تولید شده و با پیچ و مهره یا قفل در کنار هم قرار میگیرند.

فرض کنید شما قصد دارید یک قالب وافل یکطرفه به طول 200 سانتیمتر را داشته باشید که در این صورت کافیست 3 قطعه ی 50 سانتی بهمراه دو عدد فیلر 10 سانتی و دو درپوش 15 سانتی آن قطعه وافل 2 متری حاصل میگردد.

قالب وافل یکطرفه گزینه مناسبی جهت جایگزینی سیستم قدیمی و ناکارآمد تیرچه یونولیت بوده که عملکرد سقف وافل یکطرفه بمانند سقف تیرچه یونولیت دارای ماهیتی یک طرفه (One-way) هست. همانگونه که در کتب عمرانی تعریف شده است: سقف وافل یک طرفه بار وارد بر سقف را به دو تیر از چهار تیر پیرامونی منتقل میکند.

 

مزایای سقف وافل (قالب وافل) نسبت به سقف دال تخت (ُSolid Slab) و سقف یوبوت (U-Boot Slab) چیست؟

برای ساختمانی با میزان ارتعاش (Vibration) کمتر بسیار مناسب بوده که البته در اینجا منظور قالب وافل دوطرفه و در نتیجه سقف وافل با عملکرد دوطرفه (Two-way Slab) میباشد.

دهانه بلندتر با میلگرد و بتن کمتر قالب حصول بوده و نسبت به سقف دال توپر (Solid Slab) گزینه ای جذابتر از نظر اقتصادی و محیط زیستی

از نظر برخی اشخاص فرم لانه زنبوری زیر سقف جذابیت بصری دارد

باربری بالاتر نسبت به سقفهای سنتی با عملکرد یکطرفه

فضای خالی ایجاد شده توسط قالب وافل، فضای مناسبی برای عبور تاسیسات، لوله، رایزر، کابل و ادوات مکانیکال و الکتریکال ایجاد کند.

امکان استفاده چند باره از قالب وافل طوریکه در صورتی که میتوان با یکبار خرید قالب وافل شرکت بتن بسپار صنعت حداقل 15 سقف وافل را بتن ریزی کرد.

 

از نمونه مثالهای سقف وافل و قالب وافل در دنیا به موارد زیر اشاره میگردد:

سالن تئاتر ملی لندن به سال ساخت 1963

ساختمان مترو واشنگتن به سال ساخت 1960

مرکز ارتباطات و لجستبک مادرید

سالن گالبریث سن دیگو کالیفرنیا 

دلیل ارائه مثالهای فوق بیان این موضوع هست که قالب وافل و سقف وافل از دیرباز در کشورهای آمریکایی و اروپایی بعنوان یک تکنیک برتر ساخت که در مواجه با زلزله عملکرد مناسبی از خود نشان داده

 قالب وافل 90*90 ارتفاع 30 سانتی در حال چیدمان بر روی زیرسازی سقف

 قالب وافل 80*80 بر روی سقف وافل آماده آرماتورگذاری

نمای اکسپوز از سقف وافل با استفاده از قالب وافل 80  

 

نمای نهایی سقف وافل با استفاده از قالب وافل 90*90 سانتی

راهنمای انتخاب اندازه قالب وافل دو طرفه در سقف وافل چیست؟

معمولا دهانه 10 متری و فاصله ستون به ستون 10 متری فضا و موقعیت مناسبی برای چیدمان و دیزاین معماری به مهندس معمار ارائه میدهد. از این رو اکثر سازندگان و معماران وقتی به سراغ قالب وافل دو طرفه می آیند که نتوانند از دیگر سیستم سقف به مقاصد خود برسند. با در نظر گرفتن این موضوع بهترین قالب وافل پیشنهادی برای این دهانه با میزان بهینه میلگرد و بتن قالب وافل دو طرفه 80*80 ارتفاع 28 سانتی است. قالب وافل 80*80 در ارتفاع 30 و 40 هم پاسخگوی نیازهای مسکونی است و هم نیازهای تجاری و صنعتی را پوشش میدهد. از این رو انتخاب قالب وافل با ابعاد متناسب پروژه پیش رو، باعث صرفه جوبی در کل هزینه اجرایی سقف وافل میشود.

 

آیا در صورت استفاده از قالب وافل و سقف وافل میزان میلگرد مصرفی نسبت به سقف تیرچه یونولیت کمتر می شود؟

یکی از سوالات پرتکرار سازندگان و کارفرمایان عزیز مقایسه میلگرد مصرفی در سقف وافل و سقف تیرچه یونولیت می باشد. جواب کوتاه به این سوال این است که میزان میلگرد مصرفی در سقف وافل به مراتب و حدود 20 تا 30 درصد نسبت به سقف تیرچه یونولیت بیشتر است و برخی افراد بدلیل عدم آگاهی و عدم تخصص در اجرای سقف وافل این موضوع را بیان می کنند. چطور ممکن است دهانه و فاصله ستون به ستون در یک پروژه از 6 متر عرف در سقف تیرچه یونولیت به 10 متر افزایش یابد و میزان میلگرد مصرفی در سقف کاهش یابد.

از این رو به عنوان یک حساب سرانگشتی میزان میلگرد مصرفی در سقف وافل را حدود 60 کیلوگرم در هر مترمربع زیربنا بدون احتساب میلگرد مصرفی در فونداسیون در نظر بگیرید. گقتنی است که رسیدن به عدد 60 کیلوگرم در مترمریع زیربنا نیاز به طراح و محاسب باتجربه داشته تا در فرایند تاییدیه نظام این عدد افزایش نیابد. تیم طراحی سازه شرکت بتن بسپار با سالها تجریه در زمینه طراحی، تامین قالب وافل و اجرای سقف وافل این آمادگی را دارد که مشاوره قبل از خرید و اجرای قالب وافل و سقف وافل را برای مشتریان خود انجام دهد.

 

قالب وافل مشکی بخریم یا سفید رنگ؟

قالب وافل مشکی موجود در بازار از مواد بازیافتی یا ریسایکل (Recycled Material) تولید و قالب وافل سفید رنگ از مواد بکر و دسته اول پتروشیمی تولید می گردند. پس این جمله که قالب وافل سفید و قالب وافل مشکی هیچ تفاوتی ندارد الا رنگ، جمله نا صحیحی ست.

در انتخاب قالب وافل مشکی، اگر تعداد طبقات و تعداد سقف پروژه حدودا 10 طبقه است، گزینه مناسبی است چون هزینه اولیه کمتری موردنیاز هست. همچنین اگر در پایان پروژه امکان نگهداری و انبار قالب وافل وجود داشته باشد، خرید قالب وافل سفید گزینه مناسب تری است.

با این حال بعنوان پیمانکار، شاید سایز قالب در یک پروژه نسبت به پروژه بعدی متفاوت باشد، در این حالت پیشنهاد این است که مثلا برای پروژه فعلی قالب وافل 80*80 ارتفاع 28 سانتیمتری تهیه گردد و پس از اجرای مثلا 10 سقف قالب وافل به شرکت برگردانده شود و با پرداخت مبلغی اجرت بازتولید، قالب وافل در سایزی دیگر بعنوان مثال 60*60 ارتفاع 30 سانتیمتری در دستور کار قرار گیرد.

 

گارانتی قالب وافل تولید شده در شرکت بتن بسپار چگونه است؟

هنگام خرید قالب وافل خصوصا قالب وافل مشکی، حتما از تولیدکننده قالب وافل، نمونه کار و تضمین گارانتی شکستگی قالب وافل را درخواست کنید. شرکت بتن بسپار صنعت بمنظور تضمین کیفیت و آسوده کردن خاطر مشتریان، قالب وافل مشکی یا سفید را با یکسال گارانتی بی قید و شرط به مشتری تحویل می دهد. برخی از فروشندگان قالب وافل اذعان میدارند که قالب وافل دارای دو سقف یا 3 ماه گارانتی می باشد!!! خب پیمانکار در پروژه حداقل 8 سقف دارد که باید بتنریزی انجام شود و مدت حدودی اجرای این سقف وافل حدودا یکسال مبیاشد. پیمانکار چگونه میتواند به این گفته که قالب وافل دارای دو یا یه سقف گارانتی است اعتماد کند؟ از این رو تضمین گارانتی قالب وافل از سوی هر شرکت تولیدکننده یا فروشنده ای با معرفی نمونه کار اجرایی و مشتری حقیقی را میتوان مصداقی از صداقت در کلام ارزیابی کرد.

 

آیا تاکید بر وزن قالب وافل از سوی فروشنده گزینه مهمی است؟

یکی از مواردی که در هنگام خرید قالب وافل از برخی از فروشندگان گفته میشود بحث وزن قالب وافل است که مثلا قالب وافل 80*80 ارتفاع 28 سانتی شرکت X دارای وزن 7 کیلوگرم هست و قالب وافل تولیدی شرکت Y دارای وزن 9 کیلوگرم. در نهایت از این گفته این نتیجه گیری را میکنند که قالب وافل هر چقدر سنگین تر، در نتیجه قالب بهتری است. مثالهای نقض بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد که کافیست با مجموعه بتن بسپار صنعت تماس حاصل فرمایید تا این مثالها را با ارائه شماره تماس مشتریانی که در دام چنین صحبتی افتاده اند، اثبات گردد.

همانطور که مستخضرید در تمامی صنایع برای تولید یک کالا، مواد اولیه با انواع کیفیت در بازار موجود میباشد. از این رو میزان و مقدار وزن قالب وافل گزینه مهمی نمیتواند باشد زیرا که میتوان از مواد اولیه با کیفیت پایین و البته بدون گارانتی شکستگی به مشتری ارائه نمود. مواد اولیه معمول برای تولید قالب وافل معمولا پلیمر پلی پروپیلن (PP) هست که دارای محدوده قیمتی مشخصی در بازار پلیمر می باشد.

یکی از مواد اولیه اصلی برای وزن گرفتن قالب وافل و افزایش وزن قالبهای وافل پودر کربنات کلیسم است که معمولا بعنوان فیلر و پرکننده در صنعت پلیمر و پلاستیک از آن استفاده می شود. از این رو کافیست تا در فرمول تولید قالب وافل حدود 10 الی 20 درصد مواد کرینات کلسیم اضافه گردد تا وزن قالب وافل افزایش یابد. مشکلی که افزودن کرینات کلیسم به فرمول قالب وافل ایجاد میکند، خشک شدن و ترد شدن قالب وافل بوده که پس از اجرای حدود 3 الی 4 سقف با قالب وافل، خود را نمایان میکند که برای تصمیم گیری دیر است.

عکس کربنات کلیسم

 

آیا اصول طراحی سقف وافل بهمراه اندازه قالب وافل میتواند کمک کننده باشد؟

دید مهندسی در طراحی سقف وافل با ابعاد مختلف قالب وافل همیشه موردنظر مهندسین کارگاهی و همچنین مهندسین جوان بوده است. قالب وافل نقش مهمی در طراحی سقف و همچنین فاصله ستون به ستون ((Span  ، ابعاد سرستون (Drop) و ضخامت سقف وافل (Thickness) دارد.  راهنمای مختلفی برای مهندسین و معماران برای تعیین پارامترهای مختلف سقف وافل وجود دارد که مهمترین آن ضخامت کلی سقف (Overall ) و ابعاد و عرض ریب (Rib Width) میباشد. این نوع سازه گزینه بسیار مناسبی برای سازه بتنی است که الزام دارد که دارای ویبره و ارتعاش کمی باشد از جمله آزمایشگاه و کارخانجات. اگر جایی نیاز به دهانه بلندتر از حالت معمول باشد بمانند سالن تئاتر و ایستگاه مترو و قطار استفاده از سقف وافل و قالب وافل باید در دستور کار قرار گیرد.

 

برای علاقمندان به چارچوب طراحی سقف وافل در زیر حساب سرانگشتی ارائه گردیده:

ضخامت دال سقف وافل (Slab Depth) معمولا در محدود 8 تا 13 سانتیمتر بوده و در یک حساب سرانگشتی ضخامت سقف بهتر است  فاصله ستون به ستون (Span) باشد.

عرض تیرچه یا ریب قالب وافل (Rib Width) معمولا 12 تا 20 سانتیمتر در نظر گرفته و که معمولا دو شاخه میلگرد طولی نمره 18 قرار میگیرد.

ارتفاع ریب و تیر مناسب برای سقف وافل باید به اندازه  فاصله بین ستونها (Span) باشد.

ابعاد سرستون اطراف ستون بهتر است به اندازه    فاصله دهانه در نظر گرفته شود.

اجزای سقف وافل بهمراه مشخصات قالب وافل  

 

 یک نکته اجرایی برای عبور تاسیسات و همچنین آویز سقف کاذب در سقف وافل

یکی از مباحثی که دغدغه کارفرمایان و پیمانکاران سقف وافل در استفاده از قالب وافل هست بحث ایجاد اتصالی برای نگه داشتن سقف کاذب اجرا شده بر روی سقف وافل است. برای حل کردن این موضوع استفاده از اسپیسر زروه دار بر روی قالب وافل بسیار راهگشاست. این اسپیسر رزوه دار با قرارگیری بر روی قالب وافل مطابق تصاویر زیر، بدون نیاز به دریل کردن سقف وافل و آسیب به کاور بتن، یک سوراخ رزوه شده را در اخیتار قرار میدهد که براحتی میتوان یک پیچ متری یا میلگرد رزوه 50 سانتی را درون این سوراخ قرار داد، از این میلگرد برای جوش دادن استراکچر سقف کاذب استفاده نمود.

 

زیر سازی سقف وافل چگونه اجرا می شود؟

برای زیرسازی سقف وافل و چیدمان قالب وافل بر روی آن، معمولا از دو ردیف متعامد قوطی یا لوله داربست استفاده میشود. ابتدا دور تا دور زمین را با اسکافلد به فواصل 120 سانتیمتری پوشش داده و نواحی میانی را با جک های معمول T شکل یا اسکافلد کاور می کنند. سپس در یک راستا قوطی 70*70 را برای زیر سازی ردیف فوقانی قوطی قرار داده و نهایتا لایه قوطی عمود بر لایه قوطی زیرین اجرا میشود. برخی پیمانکاران در این مرحله برای داشتن یک سقف وافل اکسپوز (بتن نمای نهایی زیبا) بر روی این دو لایه قوطی، یک لایه تخته چندلایی قرار داده و نهایتا چیدمان قالب وافل بر روی این مجموعه انجام شده است. یکی از دلایل عدم دستیابی به نمای با کیفیت در سقف وافل توسط برخی پیمانکاران غیرمتخصص، همین امر زیرسازی قالب وافل است که بدلیل عدم زیرسازی مناسب سقف وافل، امتداد و راستای ریب یا تیرچه سقف وافل کیفیت دلخواه را ندارد.

عکس اینوود با لینک

 

ضایعات قالب وافل خریداری شده از شرکت بتن بسپار ارزش ریالی دارند؟

پس از حدود 10 تا 15 بار استفاده از قالب وافل تعدادی شکستگی در قالب وافل ایجاد خواهد شد. طرح تعویض 3 قالب شکسته با یک قالب نو همیشه  برای مشتریان شرکت وجود دارد. اما در مورد ارزش ریالی قالب وافل باید گفت بقیمت امروز (7 آبان ماه 1403) مواد ضایعاتی قالب وافل از قرار هر کیلوگرم حدود 15،000 تا 17،000 تومان امکان بازخرید و فروش به محل ضایعات پلاستیکی را داراست.

 

 

 

 

ثبت نظر
عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :